Banc de llavors

Què és Renàixer?

 

Renàixer és un projecte ambiental i social. Naix amb el propòsit de custodiar, i multiplicar les llavors de varietats de verdures i hortalisses locals.

 

És una xarxa des de la qual anem a estar en contacte amb els llauradors de la zona per tal que aquestes llavors estiguen vives, actives dins del seu cicle i així garantir la seua continuïtat de cara al futur.

 

És un punt de contacte entre persones que comparteixen la inquietud i el propòsit de sembrar llavors d’ací. Un espai d’intercanvi en el qual recolzar-nos i enriquir-nos a través de la nostra experiència amb la terra.

 

Des de fa anys, amb el projecte dels horts urbans impulsat per la Colla Ecologista L’Arrel i amb el treball de persones voluntàries s’ha buscat la conservació de les llavors locals i la promoció d’un consum respectuós amb el medi ambient.

 

Aquest projecte busca promoure, dinamitzar i donar difusió a tota l’activitat que ja des de fa anys estem portant a terme. Per fer-la accessible a totes les persones interessades en el respecte a la natura i la conservació de les llavors.

 

Per què conservem les llavors d’ací?

 

En les últimes dècades, amb l’establiment de l’agricultura industrial, hi ha hagut una notable pèrdua de la diversitat de les llavors autòctones.

 

Molts llauradors deixen de fer el seu propi planter i,per comoditat, comencen a comprar planters de llavors modificades genèticament.

 

Aquestes llavors modificades entren en contacte en la terra i quan germinen són pol·linitzades per les abelles, afectant i modificant la biodiversitat original de la zona.

 

Amb el pas del temps, moltes persones vinculades al camp comencen a trobar una notable diferència amb els cultius d’abans. Les hortalisses ja no tenen el mateix color ni sabor. Les varietats provinents de llavors transgèniques són més estètiques a la vista, però al plat es denota un canvi substancial.

 

És per això que moltes persones comencen a vore la necessitat de recuperar les llavors de varietats locals, les de tota la vida.

 

Les llavors són una gran font de biodiversitat. Cultivar-les i intercanviar-les ajuda a mantenir-les vives i a recuperar el control sobre els nostres cultius tradicionals i la nostra alimentació. D’aquesta manera treballar amb llavors tradicionals és una forma de promoure la diversitat agrària i valorar els productes locals.

 

Des de l’Arrel i amb la col·laboració d’Inma Lorente hem dissenyat un manual de cultiu dirigit a totes les persones que vulguen aprendre a guardar, conservar i sembrar les seues pròpies llavors. És una guia bàsica per tenir a mà i consultar-la sempre que ho necessites.

 

Si el vols tenir, ens pots escriure a la nostra adreça electrònica per reservar-lo. Té un cost d’1€. colla.ecologista.arrel@gmail.com

 

També el pots descarregar a través del següent enllaç.