Restauracions forestals

L’ajuntament d’Ontinyent ha condedit a La Colla Ecologista l’Arrel una subvenció entre octubre i desembre en 2020 per valor de 7000€.

 

La finalitat ha estat executar un projecte de reforestació en el Paratge Natural Municipal Ombria-Pou Clar.

 

Els treballs realitzats han consistit en plantar 380 plantes de diverses espècies autòctones en espais de difícil accés i condicions adequades.

 

Durant el mesos d’octubre i novembre una persona especialitzada en tasques forestals i amb experiència en voluntariat en l’Arrel va poder actuar de forma puntual, ja que les condicions ambientals i de pluviometria, no permetien dur a terme les tasques de reforestació. Al mes de desembre, a l’haver unes millors condicions, es va incorporar altre treballador al projecte, tal i com estava previst al principi i dugueren a terme la reforestació resultant.

 

Les espècies plantades han estat roure de fulla petita o gal·ler, carrasca, marfull, garguller, noguerola, freix de flor, aranyoner, savina, servera, llidoner, auró i roser silvestre.

 

Les plantes han sigut aportades pel CIEF (Centre d’Investigació i d’Experimentació Foretals) i pel nostre Viver Forestal Propi, que reprodueix totes aquestes espècies i que mantenen voluntaris. No obstant, en aquest projecte una persona s’ha dedicat de forma més exhaustiva a proveir els dos treballadors que han estat plantant a la muntanya i a tasques de manteniment mensuals i transplantament.

 

 

La secció de reforestació de l’Arrel és una secció pensada per reproduir plançons autòctons dels nostres boscos mediterranis. És per això que tenim un viver forestal propi on reproduïm les espècies que després s’usen en les repoblacions i activitats de reforestació.

 

Les tasques són les següents:

 

  • Reproduir els plançons al viver forestal de La Colla Ecologista l’Arrel.
  • Buscar i trobar els millors llocs a les nostres serres per poder establir un nucli de dispersió de flora autòctona.
  • Organitzar el voluntariat per poder realitzar les reforestacions i dur-les a terme en el moment adequat.
  • Organitzar i coordinar les col·laboracions amb diferents entitats.
  • Divulgar coneixements associats a aquesta pràctica mitjançant xarrades i tallers educatius.
  • Realitzar qualsevol activitat proposada pels socis que tinga interés i s’adeqüe al propòsit de millorar l’ecosistema local.